ظروف ریخته گری بیستون (شماره ثبت - 527445)

تاریخچه

استفاده از ظروف ریخته گری قدمت طولانی در آسیا مخصوصا چین، ژاپن وکره دارد. با این حال استفاده از کتری ریخته گری در جوامع غربی برمیگردد به سال 680 پس از میلاد که به دلیل تحمل گرمای بالا آن روی آتش بود. در قرن 19 که استفاده از اجاق گاز رایج شد، ظروف ریخته گری به شکل ماهیتابه و قابلمه درآمد که به دلیل مادام العمر آن در بین مردم محبوبیت پیدا کرد. به دلیل محبوبیت زیاد آن و گسترش استفاده از آن در اروپا و آمریکا چندین شرکت بزرگ تولید کننده بوجود آمد که تا امروز به کار خود ادامه داده اند. خواصی که باعث شده استفاده ازاین ظروف مفید باشد عبارتند از تحمل گرمای زیاد و ذخیره مقدار زیادی از گرما که این ظروف را برای سرخ کردن وتفت دادن بدون روغن بی نظیر میکند. همچنین به دلیل اضافه کردن آهن به غذاهای طبخ شده از بیماری کم خونی در مصرف کننده جلوگیری میکند و استفاده از این ظروف را برای سلامتی ضروری میکند. در اروپا و آمریکا که این ظروف از سال 1860 تولید میشود، بازار عطیقه ای بوجود آمده که قدیمی ترین ماهیتابه ها را در آن خریدو فروش میکنند و کسانی که صاحب این ظروف قدیمی هستند به رونق این ظروف و کسب درآمد ازآن کمک میکنند. اما این ظروف محدودیت های هم دارد که دانستن آن برای استفاده صحیح ضروری است از جمله حساسیت آن به شوک حرارتی که میتوان با کمی صبر کردن بعد از پخت و پز برای خنک شدن ظروف و سپس شستشوی آن، از شک حرارتی به آن جلوگیری کرد. از دیگر مزایای کاربردی این ظروف میتوان به ضد خش بودن آن اشاره کرد که استفاده از این ظروف را آسان و بدون نگرانی از خط وخش روی پوشش آن میکند. همچنین این ظروف قابلیت استفاده روی گاز، فر، منقل و گاز اینداکشن که نسل جدید وسایل آشپزخانه است را دارد.